Trendverkenningen

Bronnenonderzoek

Een goed vertrekpunt van een verkenning is om een feitelijk overzicht te genereren van trends en ontwikkelingen. Vaak is er al veel geschreven in de wetenschappelijke literatuur en andere bronnen. Met een degelijke trendrapportage weet je waar je het over hebt, ook in de vervolgstappen van het project. Voor de provincie Utrecht heb ik in 2017 / 2018 een trendverkenning 2050 geschreven over de leefomgeving. Zodra die is vrijgegeven, zal ik hem hier publiceren.

Dialoogbijeenkomsten

Een gesprek over trends en ontwikkelingen is nodig om met elkaar de betekenis van veranderingen te kunnen duiden. Uit dialoogbijeenkomsten met medewerkers en externen ontstaan nieuwe inzichten en een beeld over de samenhang tussen trends. Ook kan het een eerste stap zijn in het uitwerken van strategische, maatschappelijke opgaven. Ik heb ruime ervaring in het organiseren van dit soort trajecten.

Toekomstbeelden

De volgende stap na een literatuurstudie en een eerste gesprek over de trends kan zijn het verder uitwerken in toekomstbeelden. Dit heb ik voor de provincie Gelderland gedaan in een verkenning over het platteland in 2050 in het kader van de Omgevingsvisie. Daar was al veel bekend over trends, maar de betekenis van veranderingen was nog onvoldoende in beeld. Vanuit diverse dialoogbijeenkomsten ontstonden beelden over bijvoorbeeld digitalisering, maar ook over natuurkwaliteit en -beleving. Het proces was bedoeld om zowel verbeeldingskracht als strategisch vermogen aan te spreken. Lees hier mijn blogje over het project.

Download het rapport hier:

Trends voor gemeenten

In opdracht van de provincie Overijssel heb ik samen met het Trendbureau Overijssel een top 21 samengesteld van de belangrijkste trends voor gemeenten. We hebben de trends op een trendcurve geplaatst die laat zien hoe snel de trend gaat spelen en hoeveel aandacht ervoor is. We hebben benoemd hoe de trend zich manifesteert in de provincie Overijssel en wat het betekent voor gemeenten. Lees hier mijn blogje.

Download hier de rapportage:

Trendrede

Sinds 2017 maak ik deel uit van het collectief van trendwatchers en toekomstverkenners die jaarlijks de trendrede uitspreekt. In de voorbereiding daarvan houden we gedurende het hele jaar bijeenkomsten als collectief, en delen we onze inzichten over trends en ontwikkelingen. Die bijeenkomsten zijn voor mij zeer waardevol. Er ontstaan ideeën. Het zet me aan het denken en ik ga er anders door kijken.

Lees hier meer over de Trendrede 2018. En kijk hier terug voor het hele verhaal. Je ziet mij deel 1 voorlezen.

TrendRede 2018: Het jaar van het doorzettingsvermogen from Pakhuis de Zwijger on Vimeo.

Boekrecensies

Boeken zijn een geweldige en onmisbare bron voor analyses over de toekomst. Ik ben een gulzige lezer die in van alles en nog wat is geïnteresseerd. Overal haal ik wel wat uit.

In samenwerking met Managementboek schrijf ik recensies over de boeken naar mijn keuze. Dit zijn de recensies uit het boekenblog. En dit zijn de overige recensies.