Trendverkenningen

Bronnenonderzoek

Een goed vertrekpunt van een verkenning is om een feitelijk overzicht te genereren van trends en ontwikkelingen. Vaak is er al veel geschreven in de wetenschappelijke literatuur en andere bronnen. Met een degelijke trendrapportage weet je waar je het over hebt, ook in de vervolgstappen van het project. Voor de provincie Utrecht heb ik in 2017 / 2018 een trendverkenning 2050 geschreven over de leefomgeving. In 2021 heb ik een verkenning over trends in de fysieke leefomgeving in de provincie Groningen geschreven. In 2022 heb ik voor de gemeente Breda een trendverkenning geschreven over Brede welvaart.

 

Klik op de plaatjes om het rapport te downloaden.

Voor de provincie Gelderland hebben we trends uitgewerkt tot toekomstbeelden.

Download het rapport hier:

Dialoogbijeenkomsten

Een gesprek over trends en ontwikkelingen is nodig om met elkaar de betekenis van veranderingen te kunnen duiden. Uit dialoogbijeenkomsten met medewerkers en externen ontstaan nieuwe inzichten en een beeld over de samenhang tussen trends. Ook kan het een eerste stap zijn in het uitwerken van strategische, maatschappelijke opgaven. Ik heb ruime ervaring in het organiseren van dit soort trajecten.

In 2021 heb ik de Groene Denktank begeleid bij een adviestraject over de toekomst van het groene onderwijs en de groene arbeidsmarkt. Ik heb een  literatuurstudie geschreven en een dialoogtraject begeleid om tot een advies te komen. Zie hier de link naar de rapportage.

Strategische radar - signaleringsfunctie

Als organisatie wil je alert zijn op de veranderingen die op je af komen. Je wilt vroegtijdig signalen herkennen, zodat je erop in kan spelen en strategisch bent voorbereid. Signalering of vroegsignalering, het detecteren van early warnings en early opportunities kun je je als organisatie eigen maken.  Daar zijn verschillende methoden voor. Ik train organisaties om hiermee zelf aan de slag te gaan en een strategische radarfunctie te ontwikkelen.

Lees mijn blog over werken met een strategische radar en signaleringsteam.

Trends voor gemeenten

In opdracht van de provincie Overijssel heb ik samen met het Trendbureau Overijssel een top 21 samengesteld van de belangrijkste trends voor gemeenten. We hebben de trends op een trendcurve geplaatst die laat zien hoe snel de trend gaat spelen en hoeveel aandacht ervoor is. We hebben benoemd hoe de trend zich manifesteert in de provincie Overijssel en wat het betekent voor gemeenten. Lees hier mijn blogje.

In 2019 heb ik met het team van Trendbureau Overijssel een bijgewerkte versie gemaakt van de trendcurve. Lees er meer over op hun website.

Download hier de rapportage uit 2017:

Trendrede

Van 2017 tot 2020 maakte ik deel uit van het collectief van trendwatchers en toekomstverkenners die jaarlijks de trendrede uitspreekt. In de voorbereiding daarvan houden we gedurende het hele jaar bijeenkomsten als collectief, en delen we onze inzichten over trends en ontwikkelingen. Die bijeenkomsten zijn voor mij zeer waardevol. Er ontstonden ideeën en het zette me aan het denken en ik ga er anders door kijken. Na 2020 is de trendrede in andere handen overgegaan en heeft het een andere wending gekregen.

Boekrecensies

Boeken zijn een geweldige en onmisbare bron voor analyses over de toekomst. Ik lees eigenlijk altijd nonfictieboeken. Daar haal ik veel kennis uit.

In samenwerking met Managementboek schrijf ik recensies over de boeken naar mijn keuze. Lees hier mijn recensies. En volg mijn leesavonturen op Instagram.